home
nieuws
  - nieuws
  - archief
stichting
programma
contact
links

 

 

Nieuwsarchief

21 april 2010

Rascha Peper

LAS-avond bij Boekhandel Van der Velde

Op deze laatste avond van het seizoen ontving Stichting LAS de schrijfster Rascha Peper bij Boekhandel Van der Velde.  Na het openingswoord door de voorzitter vertelde zij aan een gehoor van ruim 70 personen dat ze de naam Rascha Peper verzonnen had omdat de uitgever naar wie ze haar eerste manuscript stuurde haar buurman was. Daarna besprak  Rascha  haar twee laatste boeken: “Vingers van Marsepein” en “Zwartwaterkoorts”.  De onderwerpen voor haar boeken worden vaak ontleend aan krantenberichten. Ook las zij  verschillende passages voor..

In “Vingers van Marsepein”wordt het verhaal beschreven van het weeskind Bregje dat bij haar oom Frederick Ruysch in huis komt te wonen en daar geconfronteerd wordt met zijn anatomische verzameling. Zelf was Rascha getroffen door een kinderampje dat in een manchetje gestoken was en twee oogleden aan een touwtje vasthield. De methode die Ruysch gebruikte voor het conserveren maakte dat b.v. het kinderampje van marsepein leek. Vandaar de titel van het boek. In “Zwartwaterkoorts” gaat het om een aantal verhalen die via de personages aan elkaar zijn gelinkt.
 
In de pauze, waarin de boekhandel voor een hapje en een drankje zorgde, was er gelegenheid tot signeren. Na de pauze kon men vragen stellen totdat de voorzitter een einde maakte aan een boeiende avond.

 


17 februari 2010

HAFID bouazza

te gast in Sneek bij de stichting LAS

Op deze derde avond zijn we te gast in het leescafé van de Bibliotheek. Het is gezellig druk als iets na achten de schrijver arriveert in het gezelschap van Jos van der Zwan. Van der Zwan is deze avond de gespreksleider en zal Bouazza interviewen. Na een korte inleiding van de voorzitter komt er een geanimeerd gesprek op gang tussen van der Zwan en Bouazza. Beiden zeer gepassioneerd.

Op de vraag of Bouazza zich zelf ook rekent tot een schrijver der migrantenliteratuur was Hafid kort: “Nee”. Op zevenjarige leeftijd is hij vanuit Marokko naar Nederland gekomen waardoor hij naar eigen zeggen in de Nederlandse cultuur is opgegroeid. Uiteraard dient zijn vroege jeugd in Marokko wel als grote inspiratiebron voor veel van zijn werk. Uit het gesprek blijkt al snel dat Bouazza een schrijver is die niet te vergelijken is met welk ander schrijver dan ook. Op geheel eigen wijze maakt hij gebruik van de Nederlandse taal door onder andere archaïsche woorden te gebruiken en deze zo opnieuw te introduceren in de Nederlandse hedendaagse literatuur. Kortom, Bouazza laat zich niet makkelijk typeren.

Aan het eind van de avond werden we nog getrakteerd op muziek van Sibelius en Mahler, twee componisten waar Bouazza grote bewondering voor heeft.

 18 november 2009

Verpauperd...?

LAS-avond met Suzanna Jansen

Als je het aantal belangstellenden van deze avond bekijkt en dan op ongeveer 60-70 bezoekers uitkomt, dan kun je stellen dat er van verpaupering geen sprake kan zijn… Het is 18 november, windkracht 9 en de regen komt als een gordijn naar beneden. We hebben Suzanna Jansen als gast op deze tweede LAS-avond van dit seizoen en ze zal uitleg geven over hoe haar tot nu toe enige verschenen boekwerk Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis,  tot stand kwam.

Dit alles vond plaats bij Boekhandel van der Velde, die het geheel weer had verbouwd tot een gezellig ogende ruimte met maar net genoeg stoelen. Onze voorzitter opende met de welbekende en van humor voorziene speech en heette iedereen van harte welkom. Gelukkig hoefde men niet op de grond te zitten en de gereed staande emmer was voor andere doeleinden bestemd. Alzo sprak onze voorzitter.

Suzanna Jansen (1964) is na haar balletopleiding (1983-1985) aan de Rotterdamse Dansacademie overgestapt op geheel iets anders. Van dans naar de pen, en na haar studie communicatie werkzaam van 1995-1997 als journalist in Moskou waar ze reportages maakte en nauw betrokken was bij de oprichting van Independent Media, een uitgeefconcern in Moskou. In 2002 is ze terug in Nederland en stuit op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen. Hier ontdekt ze de verborgen geschiedenis van haar familie en besluit alles over haar voorouders op te sporen en te boek te stellen, na 5 jaar resulteert dit in 2008 met Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis.

Op boeiende wijze vertelt Suzanna over haar boek, het niet gelukte ideaal van oprichter Johannes van den Bosch en zijn strubbelingen in Veenhuizen contra Den Haag, ze leest enkele fragmenten voor en licht deze uitvoerig toe, in de pauze signeert ze de boeken van de bezoekers en is er een hapje en een wijntje. Hierna beantwoordt ze enkele vragen. Van haar boek zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Ze denkt aan een nieuw boek en heeft hier ideeën over, maar daar blijft het voorlopig bij.

Na afloop werd aan Suzanna nog een prachtig getekend portret overhandigd door de plaatselijke kunstenaar Feite Terpstra, onze voorzitter sprak zijn dank uit voor deze avond en Suzanna ging huiswaarts met een bloemetje en lekkere speculaaslikeur van de Weduwe Joustra.

Een geslaagde avond!

Foto's en tekst: Henk de Jonge

 


16 september 2009

 

Eet smakelijk…

Na het geweld van de Snee-Kweek (citaat Drs.P.), is het een goede zaak orde op zaken te stellen, en wel in de vorm van literair dineren met Herman Koch, onze gast op de eerste LAS-avond van het nieuwe seizoen 2009-2010. Dit alles vond plaats in het nieuwe Theater Sneek, een primeur voor de LAS en voor het nieuwe Theater. De opkomst was redelijk goed en we mochten dan ook bijna 110 mensen verwelkomen.


Herman Koch (Arnhem 1953) debuteerde in 1985 met de verhalenbundel De voorbijganger (uitverkocht, wordt herdrukt in Schrijven & drinken), deze soeverein geschreven bundel kent vele vormen en stijlen over hoe men zich manifesteert in diverse extreme omstandigheden, en isolement. Koch laat zich inspireren door zijn omgeving en noteert.

Ook schrijft hij in 1991 onder de naam Menno Voorhof Hansaplast voor een opstandige  (de beste verhalen), in 1989 verschijnt Red ons, Maria Montanellie (roman) en hierna volgt een periode van enige stilte en krijgt hij grote bekendheid door zijn persiflages in de satirische serie Jiskefet. In 1996 verschijnt Eindelijk oorlog (roman), 1998 Geen agenda (verhalen), 1999 Het evangelie volgens Jodocus (columns), 2000 Eten met Emma (roman), 2001 Schrijven & drinken (verzamelde verhalen), 2001 Dingetje (columns), 2003 Alle Verhalen (verhalen), Odessa Star (roman), 2005 Denken aan Bruce Kennedy (roman), en dan in 2009 na van uitgever te zijn veranderd, zijn mega-seller: Het diner (roman). Hiervan zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht en er zijn plannen het boek te verfilmen. Het boek is in diverse talen vertaald en reeds in 14 landen verschenen en onlangs kreeg hij een voorschot van zijn IJslandse uitgever, een saillant detail.

Herman Koch is getrouwd met een Spaanse schone en woont grotendeels in Spanje bij familie en vrienden, hij verteld over zijn schooltijd op het Montessori Lyceum waar hij klasgenoot was van de bekende Klaas Bruinsma, die toen al in pak rondliep en in verdachte lekkernijen handelde, Bruinsma heeft deze handel zoals bekend niet overleefd.

Een originele podiumversiering middels een oude tafel die gedekt was met allerlei bestek, drinkgereedschap en kaartje met daarop de tekst: Kom je bij me eten?, aan tafel Herman Koch, echter werden het lettergebakjes in plaats van een diner, en anekdotes omtrent de bestseller Het diner, het ontstaan ervan, de personages en gebeurtenissen…

De gehele avond werden er vanuit het publiek vragen gesteld, Herman Koch las enkele hoofdstukken voor, toelichtend en vertellend over gebeurtenissen, dat hij zo af en toe staande wordt gehouden met opmerkingen “Ja, ik weet het, u bent Kees Prins”. Herman werkt meestal tot ca. 11:30, “Hierna wil het gewoon niet meer, en ga ik de stad in filmpje pakken of terras” alleen of met jeugdvriend Kees Prins. Deze ervaringen werkt hij uit in zijn boeken, Herman is al met een nieuw boek bezig, verschijningsdatum onbekend, “ Maar de eerste honderd pagina’s zijn gereed” liet hij weten. Ook zijn boek Odessa Star wordt verfilmd, echter de lama’s dienen de hoofdrol te spelen, dit lijkt Herman geen goed idee, dus of de verfilming doorgaat is nog maar de vraag...

In de pauze was er gelegenheid tot signeren van aangekochte boeken, bij de boekentafel van Boekhandel Van der Velde, waar zijn boeken rijkelijk waren uitgestald. Anekdotes werden opgehaald, zo ook dat verhaal van de kamelengeur en lullo, er werd smakelijk om gelachen. Zo ook was er een verrassing aan het einde van de avond, kunstenaar Feite Terpstra had een portret gemaakt van Herman Koch en bood hem deze aan. Herman was hiervan zeer onder de indruk en beloofde het werk op te hangen in zijn werkkamer te Barcelona, zodat de gehele familie en vriendenkring het (zou) kunnen bewonderen.

Deze eerste LAS-avond van het nieuwe seizoen 2009-2010 is weer geweldig geslaagd, een mooie opkomst, fraaie locatie Theater Sneek en vooral ook dankzij de medewerkers! Na afloop werd Herman Koch bedankt middels een bloemetje en flesje Beerenburg en begeleid naar zijn gereedstaande bolide alwaar het fraaie portret in de achterbak verdween…

Een bijzondere avond, we hebben lekker geletterd.

Door Henk de Jonge
Foto's: Jeroen Deen

 


15 mei 2009

opium katten...

Foto's en tekst: Henk de Jonge

Het is 15 mei, de laatste LAS-avond van het seizoen 2008/2009, onze gast is Kader Abdolah, hij geeft ons een indruk van het huidige Iran en de Islam, en vertelt over zijn schrijverschap.
Het voormalige Perzië moest hij in 1985 ontvluchten vanwege zijn betrokkenheid in de oppositie tegen het dictatoriale bewind. Sinds 1988 woont en werkt hij in Nederland, na eerst in een asielzoekers-centrum in Apeldoorn te zijn belandt, kreeg hij huisvesting in Zwolle, alwaar hij ging werken in een Natuurhistorisch museum en een conservenfabriek.

In 1993 verschijnt zijn Nederlandse debuut-verhalenbundel De Adelaars (uitverkocht*) bekroond met de debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor, in Iran had hij al twee verhalenbundels gepubliceerd. In 2006 verhuist hij naar Delft en wordt Gastschrijver aan de Universiteit van Leiden en geeft lezingen en werkcolleges. Door veel kinderboeken en poëzie te lezen maakt hij zich de Nederlandse taal eigen, sinds 2006 is wekelijks zijn column te vinden in de Volkskrant onder het pseudoniem “Mirza” (in het Perzisch ‘Kroniekschrijver’) en het is de naam van zijn overleden vader.

Na zijn succesvolle debuut gaat het snel, in 1995 verschijnt De meisjes en de partizanen , zijn eerste roman, De reis van de lege flessen, verschijnt in 1997, gevolgd door Spijkerschrift in 2000, hierna kwam in 2003 Portretten en een oude droom, de grote doorbraak komt echter in 2005 met Het huis van de moskee (meer dan 290.000 exemplaren verkocht!), in 2008 verschijnt de dubbelaar De boodschapper/De Koran, en deze wordt genomineerd voor de NS Publieksprijs. Verder verschenen er nog drie bundels met columns uit de Volkskrant: Mirza, Een tuin in de zee en Karavaan.

Op deze drukbezochte avond bij Boekhandel van der Velde, die een kleine herinrichting heeft ondergaan en waar we nu links in de fraaie winkel mochten plaatsnemen, heet onze kersverse nieuwe voorzitter Dolf Alberts iedereen van harte welkom en citeert tussendoor enige grote schrijvers. Hierna doet Kader Abdolah op boeiende wijze verslag van het leven in Iran en vertelt hij over de ontdekking van de kiosk bij de moskee., korte rokjes en blote lichaamsdelen, het lezen van alle detective verhalen en zijn vlucht naar het westen.

Het door opium doorsmukte verhaal over de heilige katten was van een zeer aangename aard, en zo af en toe raakte je bij wijze van spreken bedwelmd door de opium geuren, de katten soms 3, maar het konden ook 15 zijn, liepen door het hele huis. De katten die lagen te slapen raakten tevens bedwelmd door de grote opium pijp die gerookt werd door de aanwezige mannen doordat zij de rook uitbliezen over de katten.

De uitleg over de Koran en de inburgering van de Islam zal volgens Abdolah nog zeker 600 jaar duren, de Christenen deden er tenslotte ook 2000 jaar over. Dat een immer beheerste Abdolah zich zo laat gaan en op overtuigende wijze de Koran uitlegt is nadrukkelijk voelbaar, getuige de stilte op een gegeven moment, deze was adembenemend. “Lees het, lees het, lees het”, was het betoog van Abdolah, hieraan werd gehoor gegeven gezien de vele boeken die door hem werden gesigneerd in de pauze.

Na nog enkele vragen beantwoord te hebben, bedankte Abdolah het publiek, Dolf Alberts overhandigde hem nog een bloemetje en een Friese versnapering. Tevens werd onze scheidende voorzitter Leo Köhlenberg bedankt voor zijn werk in de afgelopen jaren en werd hem een boek en flesje wijn overhandigd, hij kan zich nu volledig op zijn grote passie, de muziek, gaan storten, veel geluk Leo!

Een waardevolle avond, er zit geluk in je ongeluk, waarvan akte.

* De Adelaars is herdrukt in de bundel Rode wijn en ander verhalen (volop verkrijgbaar bij uw boekhandel)
In augustus van dit jaar verschijnt Dit mooie land (verzamelde columns 2003-2008) in midprice uitvoering.


11 maart 2009

Literaire avond met Kees van Beijnum

Op 11 maart jl mocht het LAS de schrijver Kees van Beijnum ontvangen in de bibliotheek van Sneek. Omdat de voorzitter, Leo Köhlenberg, was verhinderd werd hij welkom geheten door Dolf Alberts. Het werd een filmisch literaire avond voor een publiek van zo’n 40 personen. De schrijver begon met voor te lezen uit zijn voorlaatste boek “Paradiso”, waarin de hoofdpersoon zijn vrouw en dochter wil verlaten waarna een zoektocht begint naar zijn verdwenen vrouw. Uitgelegd werd hoe er gecomprimeerd moet worden als een boek verfilmd gaat worden.

In 1989 volgde de jounalist Van Beijnum de moordbrigade om de werkelijkheid te ervaren, om een kijkje te nemen in het hoe en het waarom. Dit resulteerde in zijn eerste boek met als titel “Over het IJ”. Het publiek kreeg een stukje te horen uit dit boek. Daarna werd er voorgelezen uit “Dichter op de Zeedijk”waarna er gekeken kon worden naar een filmfragment. De schrijver vertelde hoe je als scenario-schrijver moet schaven om 12 uren film terug te brengen naar 82 minuten.  Dit voelt vaak als snijden in eigen vlees. Het belangrijkste is dan wel dat het gevoel moet overkomen.

In de pauze kon men bij de boekenstand van Van der Velde boeken van de schrijver kopen en deze laten signeren. Na de pauze was er nog gelegenheid tot het stellen van vragen hetgeen in een geanimeerde, prettige sfeer verliep.  Kortom een avond waar het LAS tevreden over kan zijn. Dolf Alberts bedankte Kees van Beijnum namens het publiek  en overhandigde hem een bloemetje en het welbekende flesje Beerenburg. Ook werd nog gewezen op de volgende LAS bijeenkomst met Kader Abdollah op 15 mei a.s. Deze schrijver komt al op 14 mei naar Sneek om een Iraanse film in te leiden in het filmhuis. Bezoekers van de ene avond kunnen tegen gereduceerd tarief ook naar de andere avond.


12 november 2008

spannende avond met rene appel

Schrijver René Appel vertelde woensdagavond 12 november eigenlijk min of meer bij toeval in het genre van de literaire thriller of misdaadroman terecht te zijn gekomen.  Als recensent voor misdaadliteratuur van het NRC-handelsblad, stapte hij in 1987 over naar ‘de andere kant’, hij ging de thrillers zelf schrijven.  Van beide genre-aanduidingen moet hij trouwens niet veel hebben; maar spannend zijn z’n boeken wel. En het draait altijd om moord, of, als het even kan, een dubbele moord. Het gaat de schrijver dan niet om het criminele feit, maar om de karakters van de hoofdpersonen en hun ontwikkeling onder dit soort omstandigheden. De twee Gouden Strops die hem voor zijn boeken zijn aangeboden, bewijzen dat Appel die psychologische ontwikkeling als geen ander kan beschrijven.

De bijeenkomst vond voor het eerst plaats in het leescafé van de schitterend verbouwde Bibliotheek. Appel  had er duidelijk zin in. Hij deed zijn gehoor, ondersteund door vele voorbeelden en anekdotes uit de doeken hoe zijn spannende boeken tot stand komen. De plot ontwikkelt zich gaandeweg tijdens het schrijven in zijn hoofd. De dagelijkse werkelijkheid dient daarbij als inspiratiebron. Maar die werkelijkheid is soms zo absurd dat het voor een boek niet meer geloofwaardig is. Appel had een krantenknipsel bij zich uit een Belgische krant, waarin melding wordt gemaakt van ene Frankie Versmissen, die in het huwelijk trad met de moordenares van zijn vriendin. Intrigerend, maar is er nog een geloofwaardige plot van te maken?

Door de intieme setting in het leescafé was er veel wisselwerking tussen schrijver en het publiek. Dat is het voordeel van een wat lage opkomst. Ieder kon zijn vragen kwijt. Na een korte pauze, waarin voor de liefhebbers boeken werden gesigneerd, las René Appel nog een enkele passages voor uit eerder werk, en uit zijn laatste boek “Weerzin”. Vervolgens kon de schrijver zich, moe doch voldaan, met een (bruids)boeket en een goede fles van de Weduwe Joustra begeven naar de voor hem gereserveerde bruidssuite in hotel Oud Hanenburg (zoals het nu schijnt te heten).


17 september 2008

bijeenkomst met Nelleke Noordervliet

Door Leo Kohlenberg

De eerste literaire bijeenkomst in het nieuwe seizoen van LAS, bij boekhandel Van der Velde in Sneek, was een succesvolle avond. Het was aardig bezet met een enthousiast publiek van donateurs, vrije bezoekers en ook leden van leesclubs.

Op uitnodiging van de voorzitter ging Nelleke Noordervliet eerst in op de taalkundige problemen die er deze tijd op scholen zijn. Er wordt door jongeren niet zoveel gelezen. De schrijfster gaf echter aan dat dit ook in haar jeugd zo was. Natuurlijk heeft Internet impact en heeft het SMS-taalgebruik invloed op de schrijfwijze. Anderzijds zag zij ook de ontwikkeling van gedownloade boeken, waar op het ogenblik al hele systemen van zijn.

Nelleke Noordervliet keek vervolgens terug op het ontstaan van haar schrijverschap dat 20 jaar geleden begon. Zij startte met de gefingeerde autobiografie van Tine, de eerste vrouw van Multatuli. Zij vond zich pas schrijfster, toen zij haar tweede boek geschreven had. Het proces van het schrijven maakte zij duidelijk aan de hand van haar onlangs verschenen roman ‘Snijpunt’. Zij gaf wel aan, dat het vinden van titels soms problemen gaf.

In de pauze kon al met een glaasje wijn, aangeboden door Van der Velde, getoast worden op de nieuwe bijeenkomst in november. Na signering van boeken van haar, beantwoordde zij nog wat vragen en sloot zij haar presentatie af met het lezen van een stukje uit ‘Altijd roomboter’.
Met applaus en een bloemetje nam zij afscheid van een geanimeerd gezelschap.


 
© Stichting Literaire Activiteiten Sneek
terug naar boven