home
nieuws
stichting
programma
  - data en tijden
  - schrijvers
  - reserveren
  - fotogalerij
contact
links

 

 

Gustaaf Peek
22-09-2015
Gustaaf Peek
Reserveren niet meer mogelijk

GEANNULEERD

Gustaaf Peek

Gustaaf Peek (Haarlem, 1975) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie richtte hij zich in eerste instantie op het schrijven van poëzie.

In de zomer van 2006 verscheen zijn debuutroman Armin. De titel verwijst naar het romanpersonage Armin Immendorff, een jonge SSer die als verloskundige aangesteld is in een zogeheten Lebensborn-kliniek in Hitler-Duitsland. Het Sonderhospital, waar in de hoogtijdagen van het nationaal-socialisme honderden arische babys ter wereld werden gebracht (al dan niet verwekt door blonde en blauwogige SSers).
In Peeks tweede roman Dover (2008) is de Chinese vluchteling Tony de hoofdfiguur van een drama dat zich begin deze eeuw ook werkelijk heeft afgespeeld, toen 58 illegale Chinezen per vrachtschip in Dover aankwamen maar gestikt bleken te zijn in een tomatencontainer.

In september 2010 verscheen zijn roman Ik was Amerika die (net als het debuut Armin) zich deels afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon is de Nederlander Dirk Winter die vechtend voor de nazis in Noord-Afrika krijgsgevangen genomen wordt, en door de geallieerden naar een kamp in het zuiden van de Verenigde Staten wordt overgebracht. Daar raakt hij bevriend met een zekere Harris. Zesendertig jaar later keert Dirk terug naar Amerika om zijn oude vriend weer te ontmoeten. Ik was Amerika werd zowel met de BNG Nieuwe Literatuurprijs als met de F. Bordewijk-prijs bekroond.

Peeks vierde roman Godin, held (2014) vertelt in omgekeerde chronologie het verhaal van een onverwoestbare liefde tussen Tessa en Marius. We beginnen met Tessa die Marius overleeft, en sterft, en we eindigen met Tessa die Marius nog niet kent en zich een toekomstige minnaar voorstelt. De tijd die zij samen doorbrengen is steeds zeer beperkt (meestal in hotelkamers); voor de buitenwereld delen zij het leven met anderen. Toch is het dit samenzijn, en de hunkering daarnaar, dat beide levens ware betekenis geeft. Godin, held is een intense leeservaring, zeker ook door zinnelijke seksscènes. De roman werd in 2015 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Gustaaf Peek is tevens redacteur van het literair tijdschrift De Revisor.

Foto: Maria Hermes
 
© Stichting Literaire Activiteiten Sneek
terug naar boven