home
nieuws
stichting
programma
  - data en tijden
  - schrijvers
  - reserveren
  - fotogalerij
contact
links

 

 

Ilja Leonard Pfeijffer
30-01-2019
Ilja Leonard Pfeijffer
Reserveren niet meer mogelijk

GEANNULEERD

Ilja Leonard Pfeijffer

Het literair oeuvre van Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk, 1968), dichter, classicus en (toneel)schrijver, is minstens zo indrukwekkend als zijn uiterlijke verschijningsvorm.
Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de Griekse dichter Pindarus (522 – 443 vC). Zijn schrijvend oeuvre begint in 1998 met de dichtbundel Van de vierkante man, waarmee hij direct, naast nominaties voor andere prijzen, de C. Buddingh'-prijs in de wacht sleept.
Deze kleine pagina's bieden bij lange na geen ruimte voor een overzicht van wat er daarna allemaal uit Pfeijffers pen vloeit: dichtbundels, romans, toneelstukken, stukken voor muziektheater, bloemlezingen en wetenschappelijke publicaties. De literaire prijzen en nominaties zijn al even legio.

Wij noemen: Rupert: een bekentenis (2004), zijn eerste roman, bekroond met de Seghers Literatuurprijs. De roman La Superba (2013) was goed voor de Libris Literatuurprijs, de Prozaprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en literaire jongerenprijs De Inktaap. De auteur is een aantal jaar geleden vanuit Leiden per fiets in Genua beland en er gebleven. Hij is verliefd geworden op deze Italiaanse stad bijgenaamd ‘La Superba’ (de hoogmoedige). Behalve een monument voor de stad Genua, is de roman een liefdesverhaal dat tragisch eindigt.

Voor Peachez, een romance (2017) baseert Pfeijffer zich op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Slachtoffer van het moderne fenomeen van catfishing (een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders). Een filosofische roman ook over het eeuwige thema van de zoektocht naar geluk in de liefde, die leest als een thriller.
Van ’s mans poëzie noemen wij nog de dichtbundel Idyllen (2015), gehonoreerd met de Jan Campert-prijs, de E. du Perronprijs en de VSB Poëzieprijs.

In 2010 schreef Ilja Leonard een aantal liedteksten voor de theatertour Durf Jij? van Ellen ten Damme. En in het voorjaar van 2015 toerde hij door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau, met het theaterprogramma The Pursuit of Happiness.

Kortom een man die zich een uitspraak als: “Gebrek aan zelfvertrouwen is een karakterfout die ik niet bezit”, kan permitteren.
 
© Stichting Literaire Activiteiten Sneek
terug naar boven