Lisa Weeda

Datum - woensdag 15 mei 2024
Tijd - 20:15 - 22:15 uur

Locatie
Bibliotheek Sneek


Op woensdag 15 mei a.s. ontvangt de stichting LAS de auteur en programmamaker Lisa Weeda. Zij zou eerder op 17 april naar Sneek komen, maar moest zich ziek melden. Weeda geniet bekendheid door haar veel geprezen en veel gelezen roman Aleksandra. Dit jaar verscheen haar tweede roman, Dans dans revolutie. In beide boeken speelt Oekraïne, het land van haar grootmoeder, een belangrijke rol. De bijeenkomst vindt plaats in de Bibliotheek Sneek, Wijde Noorderhorne 1, Sneek. De aanvang is om 20.15 uur.

In het werk van de in Rotterdam geboren Lisa Weeda (1989) staat Oekraïne, het land van haar grootmoeder, vaak centraal. Dat begint al met haar eerste publicatie in 2016, de novelle De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar nog een groot deel van haar familie woont.

Over haar debuutroman Aleksandra schreef het NRC Handelsblad: “Wervelend debuut over een jonge vrouw op zoek naar de geschiedenis van haar Oekraïense familie tijdens de Stalinterreur van de jaren dertig en het huidige, door oorlog verscheurde Oekraïne”. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2022 en won De Bronzen Uil, de Nederlands-Vlaamse literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Lisa Weeda werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022. De roman wist zijn weg naar de lezers goed te vinden, en verscheen inmiddels in zes landen, waaronder Duitsland, Polen en Frankrijk.

Recentelijk verscheen haar nieuwste roman: Dans dans revolutie. Een boek waarin Lisa Weeda in vier welhaast magische verhaallijnen het gevecht aangaat met westsplaining, de machteloosheid van de al negen jaar slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa.

 

 

Fotograaf: Esther Lutgendorff

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.