Thomas Verbogt

Datum - woensdag 17 november 2021
Tijd - 20:00 - 22:00 uur

Locatie
Bibliotheek Sneek


Auteur Thomas Verbogt is een veelzijdige schrijver van verhalen, romans, toneelstukken, cabaretteksten en columns. Hij heeft al bijna veertig publicaties op zijn naam staan. Meest recent is zijn roman Als je de stilte ziet (2020).

Thomas Verbogt is al sinds zijn debuut in 1981 met de verhalenbundel De feestavond een schrijver die vooral gelezen wordt door collega-schrijvers, en met veel waardering. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Bij zijn dertigste publicatie, de roman Als de winter voorbij is (2015) wordt Verbogt voor het eerst genomineerd voor een grote prijs, de Libris Literatuurprijs. Het betekent zijn doorbraak naar een groter publiek. Tegenwoordig behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus de ons helaas ontvallen Pieter Steinz van NRC Handelsblad.

De titels van de boeken van Thomas Verbogt maken duidelijk waar het in zijn oeuvre om draait: nostalgie, gemiste kansen, ontspoorde levens. Zijn stijl is licht, maar de thema’s zijn diep: het hoofdthema is ‘herinneringen’, die ook jaren na dato het leven structureren. Zo ook in zijn meest recente roman Als je de stilte ziet. Hierin reflecteert de hoofdpersoon op zijn voorbije leven. Een paar herinneringen, zoals de relatie met zijn pleegbroer Sander en de onbeantwoorde jeugdliefde Martha, komen voortdurend in beeld. Het hoofdpersonage probeert de eindjes aan elkaar te knopen, en de gebeurtenissen te plaatsen in zijn leven.

Sinds  1992 schrijft Verbogt ook een dagelijkse column in De Gelderlander, de krant van zijn geboortestreek.

Foto: Quintalle Nix

 

 

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.