Mathijs Deen

Datum - woensdag 22 mei 2024
Tijd - 20:15 - 22:15 uur

Locatie
Martinikerk


Woensdag 22 mei a.s. ontvangen de Protestantse Kerk Sneek en de stichting LAS Mathijs Deen. Hij is schrijver, radiomaker en voorlezer van luisterboeken. Zijn veelzijdig werk omvat romans, literaire non-fictie zoals De Wadden – Een geschiedenis en Over Oude Wegen en sinds 2022 de bekende Waddenthrillers van De Hollander. Op 25 april jl. is in die reeks het derde deel verschenen: De redder.

De bijeenkomst vindt plaats in de Martinikerk te Sneek. De aanvangstijd is 20.15 uur.

Mathijs Deen (Hengelo, 1962) debuteerde als schrijver in 1997 met de spannende roman Moeder doen, over een eenzame landbouwer die een contactadvertentie plaatst. In 2016 verscheen het boek in een heruitgave met als titel Onder de mensen. Tegen die tijd had Deen al meerder publicaties op zijn naam staan. Veel waardering oogstte hij met zijn non-fictie boek De Wadden (2013). In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten op en rond onze Waddeneilanden.

Minstens even lovend ontvangen werd zijn boek Over Oude Wegen (2018), een reis door de geschiedenis van Europa.  Hierin treedt Mathijs Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen.

Sinds 2022 maakt Mathijs Deen furore met zijn ‘Waddentrillers’.  In het eerste deel introduceert hij de vaste hoofdpersoon rechercheur Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Hij stuit nogal eens op een aangespoeld lijk aan de Waddenkust. In De Hollander 2 – De duiker (2023) is dat een dode duiker die wordt gevonden voor de Duitse Waddenkust, het spoor leidt naar Terschelling.

“De Waddenthrillers van Mathijs Deen zijn het Nederlandse antwoord op de vele misdaadboeken uit Scandinavië. De scènes, vol couleur locale, en de spanningsboog  zitten strak in elkaar”. Aldus De Volkskrant. Op 25 april is in die reeks het derde deel verschenen: De redder. Hierin brengt de zaak rond een vermiste reddingswerker Liewe Cupido naar Ameland.

 

Fotograaf: Peter Arno Broer

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.